Preskoči do glavnog sadržaja

Postojana i istinska ljubav prema sebi temelj je sretnog života. Ona na blag i nježan način unosi snagu u naš život kad nam je najteže i podršku kad nam se čini da je sve izgubilo smisao.

Najprije volite sebe i sve ostalo će se posložiti. Stvarno morate voljeti sebe da biste nešto učinili na ovom svijetu.
Lucille Ball

Možda dosad nisi imao/la to iskustvo, ali možeš osvijestiti osjećaje u sebi, pa tako i osjećaj ljubavi. Ljubav prema sebi osjećaj je koji usmjeravamo prema sebi u svim situacijama. U lijepima i pozitivnima i onima manje lijepim – u trenucima straha, tuge ili predbacivanja sebi zbog pogrešaka, pogrešnih odluka i propuštenih prilika. Ona nije samo čin kojim ćemo se nagraditi kad učinimo nešto dobro nego osjećaj koji svakodnevno produbljujemo.

Rumi o ljubavi:

“Vaš je zadatak ne tragati za ljubavlju, nego samo tražiti i pronaći sve prepreke unutar sebe koje ste izgradili protiv nje.”

Postavlja se pitanje je li uopće moguće voljeti drugoga ako ne znamo kako voljeti sebe. Vrlo precizan zaključak jest da nije, jer ako ne volimo sebe, kako možemo drugome dati nešto što ne postoji u nama? Drugim riječima, tek kad zavolimo sve svoje dobre i one malo manje dobre strane, imat ćemo više ljubavi i razumijevanja za druge i njihova stanja i osjećaje.

Dok dopuštamo svojem sjaju da sja, nesvjesno dopuštamo drugima da učine isto.
Marianne Williamson

Kako svakodnevno produbljivati osjećaj ljubavi prema sebi?

Tako da volimo sebe, odnosno da smo što svjesniji osjećaja ljubavi u sebi:

Nezadovoljstvo sobom je navika!

Kao i svaka navika, i ova se može promijeniti. Jednom kad usvojite novu naviku da volite i prihvatite sebe, moći ćete prihvatiti i dobro koje vam ulazi u život te uživati u njemu, a prije ga možda ne biste ni primijetili.

Ne možete promijeniti druge i da samo polovinu svoje energije koju ulažete u to da promijenite njih uložite u sebe, mogli biste sebe učiniti drugačijima. Ne možete život učiti za druge, svatko treba naučiti svoje lekcije. Sve što možete jest učiti za sebe, a među prvim je koracima da volite sebe. Bezuvjetna ljubav razlog je zbog kojeg živimo na ovom planetu. Ona počinje kad prihvatimo i zavolimo sebe. Niste ovdje da se sviđate drugima ili da živite život na njihov način. Došli ste na svijet da ispunite sebe i da izrazite ljubav na najdubljoj razini. Kad napustite ovaj svijet, nećete ponijeti sa sobom kuću, automobil ili posao, ponijet ćete jedino svoju sposobnost da volite!

O autorici:

Moje ime je Lili Putarek, stručnjakinja sam u području osobnog rasta i razvoja.

Pomažem istraživačkim dušama osvijestiti i ostvariti značajne životne i poslovne ciljeve. 

Certificirani sam Life Coach, Mindfulness coach i energetski terapeut.


Lili Putarek Invista coaching