Preskoči do glavnog sadržaja

Ako ste već prakticirali afirmacije i vizualizacije usmjereni tako da su vaši ciljevi već ostvareni, vjerojatno ste primijetili kako taj proces s vremenom postaje teži jer motivacija splasne, a vi vidite da se ništa ne događa.
Mnogi će vas autori i programi osobnog rasta kratkoročno motivirati i sugerirati vam kako trebate biti uporni i nastaviti dalje, no praksa je pokazala da to nije baš lako izvedivo. Imate li takvo iskustvo?

Prilično često primim upite takva sadržaja te ću u ovom članku izložiti svoje mišljenje zašto se to događa, zašto su takve metode nepotpune ako se ne uzmu u obzir i ostali bitni čimbenici.

Pa krenimo od početka…, ali doslovno od početka. 🙂

U trenutku kad se rodimo ništa ne znamo o sebi, sve informacije o sebi počinjemo stjecati na način na koji se drugi odnose prema nama. Zahvaljujući funkciji tzv. zrcalnih neurona sposobni smo percipirati i doživjeti informacije koje primamo iz okoline znatno prije nego što uopće naučimo govoriti. U tim ranim godinama naš mozak nema sposobnost kritički preispitati sadržaj informacija koje primamo pa mnoštvo tih informacija i nesvjesno preuzimamo misleći da je to stvarnost. Ne znajući da je riječ samo o mislima koje nismo preispitali, smatramo da su one činjenice. Misao je samo misao – nije činjenica.

Nesvjesno tražimo potvrdu i prihvaćanje iz relevantne okoline i spremni smo sve učiniti kako bismo upravo to i dobili. Na razne načine pokušavamo otkloniti sve aspekte sebe za koje mislimo da su prijetnja slici i ulozi koju želimo stvoriti i pokazati prema van kako bismo se bolje uklopili u obitelji, u užoj, ali i široj zajednici.

U najstarijim duhovnim učenjima taj nesvjesni proces naziva se “svetim ratom” protiv sebe, protiv svoje autentičnosti i u prosjeku traje do naše dvadesete godine. Do tada se formiraju svi naši energetski centri – čakre. “Glavno oružje” kojim vodimo svoj rat jest aspekt našeg uma koji se u drevnoj duhovnoj literaturi naziva “manas”. Taj centar u našem umu neprestano analizira informacije koje primamo iz okoline i njegova je glavna svrha propuštati u naš um samo one informacije iz okoline koje nam stvaraju ugodu, a odbaciti sve one koje bi mogle stvoriti bol.

Tako ustrajni pobijedili smo i potisnuli vlastitu autentičnost, smjestili smo je duboko u našem podsvjesnom umu (“samskara chitta”). Ali to ne znači da su ti dijelovi nestali, oni i dalje nastavljaju rasti i razvijati se i stalno nastoje pronalaziti načine kako bi izašli na površinu naše svijesti (“jagrat chitta”).

Ipak s godinama oni mijenjaju svoju bit te s vremenom postaju, kako Vede opisuju – “tamastična” energija. Prestaju biti živahni i pokretački aspekti nas te dominiraju bijes, ogorčenost, strah, napuštenost, bespomoćnost, sram…

S vremenom, obično oko četrdesete godine života, kad nam životna energija počinje opadati, ti odbačeni dijelovi naše autentičnosti počinju nam stvarati snažan negativni emocionalni naboj u tijelu, a mi mislimo da su neki drugi ljudi “krivci” za naše emocionalno stanje.

Okrivljujući sve i svašta, uvlačimo se još dublje u igru nesvjesnog te se u našoj svijesti i dalje stvara izrazito plodno tlo za rast i razvoj nelagodnih emocija. U želji da se zaštitimo od toga teškog i gustog naboja, počinjemo se uvjeravati da će biti bolje kad se vjenčamo, imamo djecu, otplatimo kredit, nađemo bolji posao i slično.

Zbog svih navedenih razloga čim počnemo primjenjivati afirmacije i vizualizaciju prema ostvarenom cilju, u nama će se istodobno aktivirati i motivacija i negativni emocionalni naboj. I upravo zato često odustanemo od svojih ciljeva i prakticiranja afirmacija i vizualizacije i pronađemo sami sebi opravdani izgovor za to.

Afirmacije djeluju, vizualizacija sebe u stvarnosti gdje je cilj ostvaren djeluje, zapisivanje ciljeva djeluje – no potrebno je postati osoba koja je voljna osvijestiti i prihvatiti sve dijelove sebe kako bismo se cjeloviti mogli kretati kroz život.

Dok nesvjesno ne učinite svjesnim, upravljat će vašim životom i zvat ćete ga
sudbinom.
Carl Jung

Tijekom vlastite osobne transformacije otkrila sam dvije učinkovite metode za otpuštanje negativnog emocionalnog naboja. Prva je ThetaHealing a druga Mindfulness o kojoj ću uskoro objaviti više na internetskoj stranici. Transformacija negativnog emocionalnog naboja je proces i znajte da ga svi u nekom obliku nosimo u sebi.

 

O autorici:

Moje ime je Lili Putarek, stručnjakinja sam u području osobnog rasta i razvoja.

Pomažem istraživačkim dušama osvijestiti i ostvariti značajne životne i poslovne ciljeve. 

Certificirani sam Life Coach, Mindfulness coach i energetski terapeut.


Lili Putarek Invista coaching