Preskoči do glavnog sadržaja
Blagostanje je naše prirodno stanje, ako ne živiš u blagostanju, živiš u zabludi.
Talidari

Briga o novcu utječe na naše mentalno i emotivno stanje, a istodobno možemo osjećati i zastoj na ostalim životnim područjima. Na sreću postoje jednostavni koraci koje možeš slijediti već sada kako bi svoje novčane brige držala pod kontrolom.

Kaplje znoja spuštaju mi se niz vlažna leđa iako je sredina zime. Lice mi je crveno i osjećam nelagodu dok držim prst na gumbu za prijavu u internetsko bankarstvo. Prijavljujem se i čekam mučnih nekoliko sekundi da se brojka pojavi na ekranu. Brojka koja će odrediti raspoloženje za taj dan. Iznos koji imam na raspolaganju za cijeli mjesec dok otplatim minus, kredit i vratim dug kolegi s posla. Bilo bi super da je ta brojka u plusu, no ona je u debelom minusu i taj proces prolazim svaki dan. Obično više puta provjeravam svoj bankovni saldo kako bih bila sigurna da si mogu priuštiti kupnju osnovnih stvari koje su mi potrebne u životu. Hrana, računi, odjeća i neke sitnice koje se tijekom mjeseca potroše. Stalna zabrinutost zbog novčanih problema užasan je osjećaj koji mi je već toliko naporan da noću ne mogu spavati.

 

To je bilo mučno višegodišnje iskustvo moje klijentice povezano s financijama koje je ona toliko emotivno opisala da sam se odmah prisjetila tijekom pisanja ovog teksta. Zbog financijskih problema doslovno je jedva preživljavala, a nije joj bilo jasno zašto, jer imala je poveća primanja.

Emocije koje osjećamo prema novcu usko su povezane s uvjerenjima koja su nam usađena od malih nogu. Zatim društveni mediji stvaraju iskrivljenu stvarnost koja vrši pritisak na ljude da troše novac na nebitne stvari. Ima sigurno još razloga koje bih mogla ovdje nabrojiti, a zbog kojih se ljudi previše zaduže ili jednostavno propuste nadzor nad financijama.

Svima je na kraju bitno da tu lekciju nauče, da osvijeste uvjerenja i načine ponašanja koji su ih doveli do toga i polako i odlučno krenu novim smjerom prema financijskom rastu i, najvažnije, prema trajnoj promjeni na kojoj dalje grade svoj financijski plan.

 

Kako god tvoje financije trenutačno izgledale, već sada možeš prakticirati nekoliko stručnih savjeta kojima ćeš poboljšali svoju financijsku dobrobit.Lili Putarek Invista coachingFinancijski dnevnik

Jedan od detaljnih i praktičnih načina uz koji češ naučiti upravljati svojim financijama jest zapisivati baš sve. Svaki potrošeni i svaki zarađeni novac. Zapisivanje svega činit će ogromnu razliku u tvojim navikama potrošnje i financijskog rasta. Uz stalno zapisivanje tendenciju da previše trošiš možeš detaljno sagledati i usmjeriti svoje ciljeve na štednju. Na internetu možeš pronaći gotove predloške tablica za praćenje tvojih prihoda, izdataka, potrošnje i ušteda.

Planiranje

Postaviti kratkoročni, ali i dugoročni plan kojim ćeš točno definirati gdje želiš biti za dvije do pet godina, a zatim deset ili više godina. Razmišljaš li o svojoj budućnosti s mirovinom ili trošiš na manje potrebne stvari koje ti donose samo privremenu radost, a ne dugoročnu stabilnost? Kod postavljanja svih vrsta planova možeš zatražiti pomoć stručne osobe poput holističkog life coacha uz kojeg ćeš situaciju sagledati vrlo detaljno.

Riješi se dugova

Rješavanjem dugova oslobodit ćeš se njihove težine i kad ih sve zatvoriš, promijeni naviku i prestani stvarati nove. Dugove je potrebno vraćati jedan po jedan počevši od najmanjeg prema najvećem. Kad najmanji dug zatvoriš, osjećat ćeš se motivirano da zatvoriš i sve ostale.

Uštede na dnevnoj kavi, cigaretama, vožnji javnim prijevozom i sl. mogu se na kraju mjeseca znatno primijetiti na tvojem budžetu, zahvaljujući tome što si samo malo promijenila svakodnevne navike.

 

Važno je da razmišljaš svojom glavom i radiš na vlastitoj koristi i dobrobiti, važno je da postaneš financijski mudra i neovisna. Kako bi to uspjela, najbrži je način rad na sebi i na svojem osobnom i poslovnom razvoju. Kad postaneš uspješna osoba, snagom karaktera, uvjerenja i vrijednosti, prirodno ćeš uspijevati u svemu što radiš.

Promjenom kojih navika bi već sada ili u skoroj budućnosti mogla osjećali veću financijsku slobodu, manju zabrinutost i veće zadovoljstvo u osobnim financijama?

 

O autorici:

Moje ime je Lili Putarek, stručnjakinja sam u području osobnog rasta i razvoja.

Pomažem istraživačkim dušama osvijestiti i ostvariti značajne životne i poslovne ciljeve. 

Certificirani sam Life Coach, Mindfulness coach i energetski terapeut.


Lili Putarek Invista coaching