Preskoči do glavnog sadržaja

Mindfulness Based Cognitive Therapy ili MBCT u hrvatskom prijevodu – usredotočena svjesnost, usmjerena svjesnost, sveobuhvatna svijest, ili puna svjesnost.

Naziv Mindfulness preveden je od drevne indijske riječi Sati, predstavlja stanje ili aspekt naše svijesti kada smo svjesni određene misli, emocije ili stvari koje se nalaze u polju naše svjesnosti, ali im još nismo pridali uobičajeno značenje. Mindfulness kao aspekt ili stadij naše svijesti ne može se naučiti ili intelektualno razumjeti već se može jedino razviti u redovitom treningu.

Što to znači u praktičnom smislu?

Kada sebe doživljavamo “ja sam jednostavno takva” tada redovito pronalazimo adekvatne riječi kojima opisujemo svoju osobnost. Jednom kada izgradimo sliku samih sebe, postane nam teško mijenjati se pa čak i ako nam slika koju imamo o sebi nije nimalo ugodna.

Međutim, upravo zbog nedovoljne razvijenosti Mindfulness svijesti nismo svjesni činjenice da naša osobnost može biti u stalnom procesu postajanja.

Ne možemo postati ono što želimo ako ostanemo ono što jesmo!
Max Depree

U primjeru – ako imaš problem sa samopouzdanjem, to uglavnom znači da zbog svojih nesvjesnih uvjetovanja na informacije koje primaš iz okoline uvijek iznova izabireš reagirati na način koji podržava sliku koju imaš o sebi, a koja ti uzrokuje problem sa samopouzdanjem.

U primjeru – ako često upadaš u konflikte, to uglavnom znači da u određenim situacijama često izabireš reagirati na način na koji si uvjetovana reagirati.

Reagiraš tako jer nemaš svijest o postojanju raznih drugih načina kako možeš reagirati.

U oba slučaja ti imaš slobodan izbor reagirati na drukčiji način, no stupanj razvoja Mindfulness svijesti uvjetuje kolika je zaista tvoja sloboda izbora u svakodnevnom životu.

Ništa vam ne može naškoditi koliko vaše vlastite nesvjesne misli.
Buddha

Navedeno se odnosi i na bilo koju drugu stresnu situaciju. Stres nije direktna posljedica nečeg što se događa u našem životu već je direktna posljedica onoga što mi mislimo da se događa. Drugim riječima, stres je direktna posljedica naše interpretacije, odnosno značenja koje pridajemo određenim situacijama. Ako nam pojedina situacija često stvara stres (strah, nervozu, nelagodu, grč u želucu i td.), u osnovi to samo znači da u susretu s pojedinom situacijom uvijek reagiramo na isti način.

Razvoj Mindfulness svijesti omogućava ti stvoriti potpuno drukčiji pogled na vlastite misli i emocije kao i na informacije koje primaš iz okoline. Upravo taj proces postepeno ti otvara vrata u svijet novih mogućnosti. Umjesto da budeš zarobljena svojim uvjetovanjima, postaješ osoba koje ima mogućnost mijenjati u sebi sve ono što te koči da postaneš osoba koja želiš biti.

Um je poput mišića – što ga više vježbate, on postaje jači i više se može proširiti.
Idowu Koyenikan

Svi mi imamo slobodu izbora misliti misli koje želimo misliti.

Međutim, to što imamo slobodu izbora istodobno i ne znači da mi to zaista možemo provesti u praksi

Tvoja osobnost nimalo nije statična. Ti si osoba koja u svakom trenutku slobodno plovi na valovima postajanja. U svakom trenutku imaš slobodu izbora izabrati drukčije reakcije na informacije iz okoline koje će promijeniti tijek tvoje stvarnosti.

Dokle god živimo, neprekidno sudjelujemo u čarobnom procesu postajanja. Naše automatske reakcije stvaraju nam doživljaj statičnosti sebe kao osobe i iskrivljuju nam sliku stvarnosti. Mi neprekidno sudjelujemo u čarobnom procesu postajanja, a stupanj razvoja stadija naše svijesti koji nazivamo Mindfulness, uvjetuje nam razinu slobode biranja izbora.

Razvoj Mindfulness-a tvoja je ulaznica u slobodu i samo o tebi ovisi koliko ga stvarno i želiš razviti.

Tvoj je napredak poput izlazećeg sunca, što je jasnija tvoja namjera to se više uzdižeš.
Lili Putarek

Kako ti u stresnim situacijama Mindfulness može pomoći, saznaj prijavom na besplatne konzultacije.

O autorici:

Moje ime je Lili Putarek, stručnjakinja sam u području osobnog rasta i razvoja.

Pomažem istraživačkim dušama osvijestiti i ostvariti značajne životne i poslovne ciljeve. 

Certificirani sam Life Coach, Mindfulness coach i energetski terapeut.


Lili Putarek Invista coaching