Preskoči do glavnog sadržaja

Draga čitateljice, u ovom blogu ćemo istražiti zašto je danas važnije nego ikad usvojiti naviku svakodnevne mentalne higijene te kako vam Mindfulness meditacija može pomoći u postizanju unutarnje ravnoteže. 

Živimo u svijetu koji se neprestano mijenja, tehnologija napreduje nevjerojatnom brzinom, vanjska udobnost raste, no duboku unutar nas stanje je drugačije. Umjesto osjećaja povjerenja i sigurnosti, često nas obuzima strah. Umjesto mirnog i harmoničnog života, suočavamo se s kontinuiranim stresom. I umjesto sreće i zadovoljstva, često osjećamo uznemirenost i napetost.

Svjedočimo tome kako nas svaka uloga koju imamo, bili to partneri, roditelji, umjetnici ili poslovni lideri, suočava s dodatnim izazovima zbog nesigurnosti i rastućeg stresa u okolini. Svjedočimo da je suvremenom načinu života prijeko potrebna životna protuteža. Imamo moć stvoriti tu ravnotežu U SEBI koliko je to god moguće. Svako stresno iskustvo stvara napetost u našem tijelu i duhu, dok iskustvo meditacije stvara osjećaj opuštenosti, ugode i bezbrižnosti. Osjećaj opuštanja tijela, popraćeno osjećajem težine u rukama, nogama i glavi, te vrlo udobno bestežinsko stanje u kojem gubimo osjećaj za tijelo, česti su pokazatelji ispravne meditacije.

Lili Putarek Mindfulness meditacijaNo, najvažnije iskustvo meditacije ne odnosi se ni na tijelo ni na disanje, već na SVIJEST. Tijekom meditacije ponekad doživljavamo posebno iskustvo budnosti bez misli, odnosno bilo kakve mentalne aktivnosti. Budnost i svjesnost su tu, ali bez nekog mentalnog sadržaja. Takva iskustva postupno nastaju kao rezultat umirenja mentalne aktivnosti. Smirena svjesnost može pripadati svakome od nas, neovisno o zanimanju za duhovnost ili znanost jer se u meditaciji događa postupno smirivanje i prestanak mentalne aktivnosti. Zvuči jednostavno i u praksi doista jest, najviše komplikacija nam zapravo stvara naše očekivanje koji si možemo nesvjesno postaviti. Osobno prakticiram i podučavam Mindfulness meditaciju te ću u nastavku teksta podijeliti više o tome.

Mindfulness je vrsta meditacije koja je postala izuzetno popularna u mnogim razvijenim državama. Redovito se prakticira u firmama, školama, bolnicama i zatvorima. Popularnosti Mindfulnessa najviše doprinosi činjenica da je utemeljena na znanosti, prvenstveno na psihologiji i neuroznanosti, stoga ne sadrži mistične komponente i lako je razumljiva svima. Mindfulness meditacija se sastoji od niza tehnika kojima je svima zajedničko održavanje pažnje na jednom aspektu svog iskustva u sadašnjem trenutku sa stavom znatiželje i prihvaćanja. To teoretski pomalo zvuči apstraktno, ali kroz praksu vrlo brzo postane jasno.

Mindfulness je cjeloživotni alat kojim dugoročno treniramo svoj mozak da postane otporniji na stres, a kratkoročno pronalazimo trenutke mira u svom životu i učimo biti prisutniji. Istovremeno učimo i mijenjati način na koji se odnosimo prema sebi i prema svojim mislima, emocijama i osjetima te tako postupno prestajemo rasipati svoju energiju. Tijekom redovitog meditiranja dva puta dnevno, postupno primjećujemo kako imamo sve više energije koju tada počinjemo usmjeravati prema svojim ciljevima.

Za više informacija kako prakticirati Mindfulness meditaciju i kako ona može pomoći upravo tebi, javi mi se i rado ću ti prenijeti svoja iskustva, znanja i savjete, kao i iskustva svojih klijentica koje sam podučila upravo toj vrsti meditacije.

Veselim se tvojem javljanju,

Lili Putarek, vlasnica obrta Invista coaching.

Certificirani  Life Coach, Mindfulness trener i energetski terapeut.

➡️ 091/134-8898

➡️ https://invista.hr/

➡️ https://www.facebook.com/InvistaCoachingLP/

➡️ https://www.instagram.com/invista_liliputarek/

➡️ https://www.linkedin.com/in/lili-putarek-6bb118245/

O autorici:

Moje ime je Lili Putarek, stručnjakinja sam u području osobnog rasta i razvoja.

Pomažem istraživačkim dušama osvijestiti i ostvariti značajne životne i poslovne ciljeve. 

Certificirani sam Life Coach, Mindfulness coach i energetski terapeut.


Lili Putarek Invista coaching