Preskoči do glavnog sadržaja

 

Draga čitateljice, u ovom blogu saznaj zašto je više nego ikad nužno i potrebno imati naviku svakodnevne mentalne higijene, te kako ti upravo Mindfulness meditacija u tome može pomoći. 

 

 Svjesni smo kako se čovječanstvo našlo usred prebrzog životnog tempa, svijet se stalno mijenja, tehnologija napreduje, vanjska udobnost raste – ali unutra, duboko unutar nas stanje je drugačije.

Umjesto povjerenja i sigurnosti – strah.

Umjesto mirnog, zdravog i harmoničnog života – stres.

Umjesto sreće i zadovoljstva – uznemirenost i napetost.

U kojoj se god mi ulozi nalazili – supruge, majke, roditelja, umjetnika ili poslovnog direktora, stres kojem smo inače izloženi dobiva dodatnu težinu zbog nesigurnosti i straha u kojem se svijet globalno nalazi.

 

Svjedočimo da je suvremenom načinu života prijeko potrebna životna protuteža.

 

Individualno imamo mogućnost da stvari krenemo stavljati u ravnotežu U SEBI koliko je to u ovim trenucima moguće. Svako stresno iskustvo stvara napetost u našem duhu i  tijelu dok iskustvo meditacije stvara osjećaj opuštenosti, ugode i bezbrižnosti. Osjećaj opuštanja tijela koje je praćeno osjećajem težine u rukama, nogama i glavi, odnosno vrlo ugodnim bestežinskim stanjem u kojem gubimo osjećaj za tijelo, jedan je od čestih pokazatelja ispravne meditacije.

Međutim najvažnije iskustvo meditacije ne odnosi se ni na tijelo ni na disanje, već na SVIJEST. Tijekom meditacije ponekad možemo doživjeti jedno posebno iskustvo koje je vrlo teško opisati riječima. Radi se o budnosti bez misli, odnosno bilo kakve mentalne aktivnosti. Budnost i svjesnost su tu ali bez nekog mentalnog sadržaja. Takva iskustva postupno nastaju kao rezultat umirenja mentalne aktivnosti.

 

Smirena svjesnost može pripadati svakome od nas, neovisno o zanimanju za duhovnost ili znanost jer u meditaciji se dešava postupno smirivanje i prestanak mentalne aktivnosti. 

 

Zvuči jednostavno i u praksi je doista jednostavno, najviše komplikacije stvara nam naše očekivanje koje si možemo nesvjenso postaviti.

Osobno prakticiram i podučavam Mindfulness meditaciju te u nastavku teksta evo više o tome.

 

Mindfulness  je vrsta meditacije koja je učestala u mnogim razvijenim državama gdje se redovito prakticira u firmama, školama, bolnicama i zatvorima. Popularnosti Mindfulness-a najviše pridonosi činjenica da je  utemeljena na znanosti, prvenstveno na psihologiji i neuroznanosti, stoga ne sadrži mistične komponente i lako je razumljiva svima.

Mindfulness meditacija se sastoji od niza tehnika kojima je svima zajedničko održavanje pažnje na jednom aspektu svog iskustva u sadašnjem trenutku sa stavom znatiželje i prihvaćanja. To teoretski pomalo zvuči apstraktno, ali kroz  praksu vrlo brzo postane jasno. 

 

Mindfulness je cjeloživotni alat kojim dugoročno treniramo svoj mozak da postane otporniji na stres, a kratkoročno pronalazimo trenutke mira u svom životu i učimo biti prisutniji.

 

Istovremeno učimo i mijenjati način na koji se odnosimo prema sebi i prema svojim mislima, emocijama i osjetima te tako postupno prestajemo rasipati svoju energiju. Tijekom redovitog meditiranja dva puta dnevno, postupno primjećujemo kako imamo sve više energije koju tada počinjemo usmjeravati prema svojim ciljevima.

Za više informacija kako prakticirati Mindfulness meditaciju i kako ti može pomoći slobodno se javi i rado ću ti prenjeti svoja iskustva i iskustva svih klijentica koje sam podučila meditaciji.

 

Veselim se tvojem javljanju, Lili

O autorici:

Moje ime je Lili Putarek, stručnjakinja sam u području osobnog rasta i razvoja.

Pomažem istraživačkim dušama osvijestiti i ostvariti značajne životne i poslovne ciljeve. 

Certificirani sam Life Coach, Mindfulness coach i energetski terapeut.


Lili Putarek Invista coaching